Energie besparen op kantoor

1 (20%) 1 vote

Besparen op energie is iets waar we tegenwoordig niet alleen thuis rekening mee dienen te houden, maar tevens ook op het werk. Wanneer je bijvoorbeeld over een eigen kantoor beschikt zul je er graag alles aan willen doen om de energieprijs zoveel mogelijk te drukken. Energie besparen op kantoor lijkt op het eerste zicht niet zo eenvoudig. Het is bijvoorbeeld toch helemaal niet mogelijk om de verlichting uit te schakelen of de verwarming af te zetten? Dergelijke maatregelen komen het werkcomfort niet ten goede en zullen ook steeds een directe invloed hebben op het prestatievermogen van de werknemers. Toch kun je door met een aantal factoren rekening te houden zeker en vast besparen op de energiekost op jouw kantoor. Wilt jij graag weten hoe?

Besparen op verlichting

De eerste mogelijkheid voor energie besparen op kantoor gaat schuil in de verlichting van jouw kantoor. Dit lijkt zoals in de inleiding reeds aangegeven misschien niet zo voor de hand liggend, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Op veel kantoren wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten verlichting. Vooral de hoeveelheid verlichting speelt daarbij een belangrijke rol. Niet zelden wordt bijvoorbeeld niet alleen de plaats boven je bureau verlicht, maar wordt er voor gekozen om doorheen de ruimte verlichting op te hangen. Op zich is dat eigenlijk niet nodig. Het kan interessanter zijn om één grote verlichting te plaatsen dan verschillende kleintjes. Wil je toch meerdere verlichtingsbronnen hangen, dan kun je er ook aan denken om deze individueel aan of uit te kunnen schakelen. Tot slot spreekt het voor zich dat het aan te raden is om steeds de verlichting uit te schakelen wanneer je het kantoor verlaat. Op die manier kun je behoorlijk wat geld besparen.

Besparen op verwarming

Veel mensen die over een kantoor beschikken kiezen er voor om de verwarming volledig uit te schakelen wanneer ze niet op het kantoor in kwestie aanwezig zijn. Op zich lijkt dit een bewuste keuze, maar toch is dit niet altijd interessant. Wanneer je de verwarming volledig uitschakelt wil dit immers zeggen dat tijdens de koude winterperiode de verwarming iedere keer opnieuw terug moet opstarten en de volledige ruimte moet verwarmen. Dat kost veel meer energie dan gewoon bij te warmen wanneer nodig. Het kan wat dat betreft dan ook interessanter zijn om de verwarming niet uit te schakelen, maar gewoon een tandje lager te zetten wanneer je de ruimte verlaat. Daarnaast is het tot slot ook belangrijk om de verwarming niet te hoog te zetten. Op een kantoor is dit sowieso niet goed omdat een te sterk verwarmde ruimte er voor kan zorgen dat jouw concentratie wordt aangetast. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, energie besparen op kantoor op vlak van verwarming is absoluut geen enkel probleem.

Comments are closed.