Elektriciteit besparen

1 (20%) 1 vote

Door de jaren heen hebben we met z’n allen kunnen vaststellen hoe sterk de kostprijs van de elektriciteitsfactuur wel niet is gestegen. Jammer genoeg is dat iets waar we relatief weinig aan kunnen veranderen. Het prijskaartje van elektriciteit en dan misschien nog wel in het bijzonder van de extra bedragen die in rekening worden gebracht is aanzienlijk. Door te besparen op het verbruik van elektriciteit wordt het echter wel mogelijk om de kostprijs van jouw energiefactuur te drukken! Veel mensen horen dit echter niet graag omdat ze in zo comfortabel mogelijke omstandigheden willen leven. Daar is op zich ook helemaal niets mis mee, alleen moet het allemaal wel betaalbaar blijven. Vind je ook dat jouw elektriciteitsfactuur te hoog is en wil je graag snoeien in het verbruik op vlak van elektriciteit?

Elektriciteit besparen met verlichting

Een niet onbelangrijke energieverbruiker is de verlichting. Het gaat daarbij niet alleen om de verlichting die zich in je huis bevindt, maar ook bijvoorbeeld in de tuin. Veel mensen laten bijvoorbeeld graag een lamp branden wanneer ze niet thuis zijn of kiezen er voor om de verlichting aan te laten wanneer ze naar een andere ruimte in het huis gaan. Dat is op zich misschien niet zo erg, maar al die branduren zorgen er wel voor dat je sneller opnieuw lampjes moet kopen en dat ook de elektriciteitsfactuur stijgt. Door goed rekening te houden met het uitschakelen van je verlichting wanneer nodig kun je op termijn door elektriciteit besparen een behoorlijk bedrag (€€€) uitsparen. Daarnaast loont het ook om de oude halogeenlampjes te vervangen door bijvoorbeeld een spaarlamp of misschien wel door ledverlichting. Vooral deze laatste is interessant. De lampjes kosten dan wel behoorlijk wat meer, je kunt er wel aanzienlijk veel geld door besparen.

Overige elektriciteitskosten

Je kunt verder ook op elektriciteit besparen door de computer niet altijd aan te laten, en ook echt uit te doen. Verder kun je de TV niet op standby laten staan, is het slim om de helderheid van het scherm van je laptop / tablet wat lager te zetten, zo hoef je die ook wat minder vaak op te laden. En wis screensavers, doe hem gewoon op zwart. Verder: laat geen licht aan in kamers waar je niet bent! Verder zijn er ook dingen waar je niet aan denkt: was op lagere temperaturen!  Kleren worden echt wel school op 30 graden, of zelfs 15 graden! Dit bespaart elektriciteit, want het is minder heet dan 60 graden. En tot slot: vervang die oude koelkast nou eens!Ontdooi meteen je vriezer!

Comments are closed.